Home Activiteitenkalender Berkel-Enschot in beeld Vacatures in B-E 
Zoek:
Geavanceerd zoeken


Login
laatst bijgewerkt:22 maart 2017

Schoonheid en pijn van Brabants kloosterleven in 17 korte films
17-10-2011

   

Gebarentaal bij de zusters Trappistinnen die in stilte leefden; hoe pak je je leven op als je uittreedt uit het klooster;  Hoe leerde je de biecht afnemen en hoe strikt was de gelofte van armoede? 

Ziehier enkele thema’s van de 17 korte films over de geschiedenis van het kloosterleven in Brabant, die hun première beleven op zondag 20 november 2011 in het Jan van Besouwhuis in Goirle. Stichting Verhalis maakte 17 persoonlijke levensverhalen waarin kloosterlingen uit onder andere Breda, Tilburg en Eindhoven anekdotes uit hun geschiedenis vertellen.


De verhalen die de laatste tijd over het kloosterleven verteld worden, zijn geen verhalen om vrolijk van te worden. Steeds meer verhalen over seksueel misbruik en machtsmisbruik worden boven water gehaald. Ook in de nieuwe serie films met kloosterverhalen die Stichting Verhalis heeft gemaakt komt dit aan de orde. Er zijn echter ook nog andere levensverhalen van kloosterlingen te vertellen.  Verhalen over hoe het was om in een klooster te leven, over rituelen en gebruiken, over ’bijzondere vriendschappen’ en gebarentaal. Over het drama van het uittreden of over de ’Roepingenboer‘, die bij scholen langs ging om ’zieltjes te winnen’.


De films zijn gemaakt tijdens de documentaireworkshop van Stichting Verhalis, waarin 8 beginnende filmmakers de kans kregen om onder begeleiding van ervaren documentairemakers, Carine van Vugt en Jeroen Neus, ieder twee films te maken. De onderwerpen zijn zeer divers. (zie bijlage)


De films zijn tot stand gekomen met steun van de Provincie Noord-Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, KNR-PIN, Zusters Carmelitessen uit Oirschot en Lumineus.


Stichting Verhalis verzamelt herinneringen en verhalen en vertaalt deze verhalen naar films. De films zijn gemaakt voor programmering in de bioscoop en op televisie en voor internet. Eerder maakte Verhalis films voor het project Erfgoed van de Oorlog voor het ministerie van VWS. Ook maakte Verhalis een film met het fotoarchief van de Fraters van Tilburg als uitgangspunt. Bij alle projecten staat het levensverhaal steeds centraal. Stichting Verhalis is gevestigd in Tilburg. www.verhalis.nl

 

Datum: 20 november 2011

Première voor publiek: aanvang 15.45 uur -17.30 uur. entrée: €5,-

Adres: Cultureel Centrum Jan van Besouw Thomas van Diessenstraat 1, Goirle 
 


 terug 

Kinderkleding van bekende merken

DeNieuweSchakel
DeLeije

Wolfs Catering

Marskramer

Meubels op maat

De Tweewieler

Skiën en Squashen